De ce isi inseala barbatii sotia insarcinata?

Alina Iliescu

[Podcast loading...]

In perioada de cucerire, manipulatorul pervers narcisic poate parea iubitul perfect

In realitate totul este doar o masca, o minciuna, o prefacatorie pana la momentul cand crede ca a cucerit. Din acel moment isi schimba complet atitudinea si devine persecutor pana isi anuleaza victima. In orice perioada a relatiei cu el este bine sa stiti ca va avea si alte cuceriri. Mai vechi sau mai noi, cu un interes mai mare sau mai mic, ele intotdeauna vor exista pentru a-i valida o imagine de sine idealizata. Intotdeauna perversul narcisic va avea explicatii, motive, justificari false si va denatura realitatea spunand ca: “nu ati inteles nimic bine” si mai mult decat atat va va acuza ca l-ati ofensat spunand adevarul. Nu este capabil de sentimente pe termen lung, la fel cum nu este capabil sa fie constant. Este doar perseverent si ambitios pana isi atinge scopul, dupa care cauta o noua prada.

  • Vinde sperante si iluzii

Este foarte constient de ceea ce creeaza in ceilalti: confuzie, oscilare, teama, furie si multa suferinta. Cu toate ca afirma ca “intentiile sunt bune” sau ca „ii pare rau”, continutul este gol de emotie, in realitate ii place sa ii chinuie pe ceilalti si va repeata comportamentul de fiecare data cand va avea ocazia. Nu intelege emotiile celorlalti, dar invata foarte repede si foarte usor strategii prin care sa ii pacaleasca spunandu-le ce vor sa auda, in timp ce faptele demostreaza contrariul.

  • Continutul discursului sau este exclusiv logic, bazat pe argumente si justificari

Continutul emotional necesar crearii unui cuplu sau unei familii lipseste cu desavarsire. Prin raceala sa emotionala si aparenta calmitate el creeaza in ceilalti confuzie si furie, creeand o dependenta emotionala prin privare de nevoile firesti umane de apreciere, valorizare, afectiune, apartenenta si iubire.

  • Perversii narcisici sau violenta invizibila

Perversul narcisic desavarsit exista, insa trebuie sa stim ca fiecare dintre noi ajungem sa folosim in anumite momente mecanisme narcisice perverse. Aceasta lucrare incearca sa cartografieze mecanismele si originile perversiunii, propunandu-si sa defineasca si sa traseze limita dintre normalitate si patologie. In aceasta privinta, personajele Don Juan si Casanova sunt dificil de pozitionat. Don Juan seduce femei si le da intalniri la care nu se prezinta, insa isi trimite valetul, pe Sganarelle, sa verifice daca au venit. Daca da, este satisfacut. In ceea  ce-l priveste pe Casanova, acesta seduce femei, merge la intalniri, „consuma“, apoi dispare. Atat unul, cat si celalalt se apara de o angoasa ce are legatura cu ideea pe care si-o formeaza despre puterile lor. Don Juan isi verifica puterea imaginii, iar Casanova se asigura ca nu este castrat. Am putea vedea in Casanova un pervers sexual si in Don Juan unul narcisic. Totusi, amandoi fug dupa ce au sedus, deoarece o relatie de iubire i-ar pune prea mult in pericol.

  • Narcisicul cere victimei sa „isi poarte vinovatia”

In munca de ghidare a victimelor perversului, este foarte important sa actionam in ordine. Am putea avea in vedere sa-i propunem victimei sa se readapteze si sa afle de ce a permis acest lucru sau de ce a intalnit acest tip de persoana. Insa perversul tocmai a petrecut multa vreme cerandu-i partenerului sa-i poarte vinovatia. Ne dam seama ca-i va fi foarte greu victimei, dupa aceasta experienta, sa se readapteze si, daca i-am cere acest lucru, ar insemna sa o determinam sa poarte o sarcina suplimentara, cu riscul de a suferi mai mult. Or aceasta a suportat atacuri care i-au devalorizat sever imaginea.

  • Victimele perversului prezinta simptome traumatice asemanatoare veteranilor de razboi

Studiind perversul narcisic si mecanismele sale, vom intelege ca este nevoie de respectarea unei metode blande si structurate pentru a sprijini victimele. S-a descoperit ca victimele perversului prezinta adesea simptome traumatice asemanatoare cu cele ale victimelor razboiului, luarii de ostatici sau catastrofelor.
Cauta
error: Content is protected !!