- Planul profesional. Care este relatia ta cu munca?
In cadrul atelierelor de dezvoltare personala si profesionala, vei putea intelege care este relatia ta cu munca, din mai multe perspective relevante psihologic. Poti descoperi ce te mentine pe tine motivat in plan profesional, precum si ce iti mentine moralul sau iti hraneste sentimentul de satisfactie profesionala. Esti genul de persoana animata de simtul datoriei sau mai degraba de dorinta de afirmare? Cat de mult esti dispus sa iti asumi riscuri in profesie? Care este disponibilitatea si efortul pe care esti dispus sa il faci in plan profesional? Cata importanta acorzi performantei si competentei? Te integrezi usor intr-un mediu profesional nou? Toate acestea sunt intrebarile pe care poate ti le-ai pus de multe ori si pentru care noi iti oferim raspunsurile aplicabile in cazul tau.
- Cum cooperezi si cum te implici in profesie?
In ceea ce priveste maniera de indeplinire a sarcinilor, vei putea intelege ce implica gradul tau de initiativa, nevoia de ordine si capacitatea organizatorica. Sub aspectul disciplinei, te vom ajuta sa descoperi care este capacitatea ta de atentie, de concentrare, de fixare a scopurilor, de perseverenta si de punctualitate. La capitolul relationare profesionala, vei putea descoperi deschiderea ta spre comunicare, capacitatea de a-ti controla emotiile si de a gestiona conflictele. Tot aici, vei afla in ce masura esti un „jucator” de echipa si un individ motivat de sentimentul competitiei.
- Planul educational. Deschiderea catre educatie, autoeducatie. Aptitudini, talente si pasiuni
In grupului, vei avea ocazia sa iti constientizezi aptitudinile, talentele, hobby-urile si pasiunile. Toate acestea sunt zonele in care tie iti este usor sa dobandesti noi cunostinte si sa te dezvolti. Pe langa acestea, exista si o serie de insusiri care iti usureaza sarcinile educative. Poti descoperi cat de bine sustinut esti de latura creativa si imaginativa, de inteligenta nativa, de intuitie si de curiozitatea intelectuala. De asemenea, poti descoperi cat de inclinat esti tu catre a invata, atat prin educatia si suportul venit din partea altora, cat si prin autoeducatie si perfectionare pe cont propriu.
- De acum, poti indrazni sa te consideri genial: afla care este segmentul de viata in care excelezi
Mai mult, te vom incuraja sa descoperi care este emisfera pe care o antrenezi preponderent si iti vom explica ce abilitati si atuuri rezulta din aceasta inclinatie. Si pentru ca impartasim credinta ca fiecare individ este genial intr-o anumita zona de activitate, te vom ajuta sa iti descoperi propria zona de genialitate. Poti afla daca excelezi la capitolul inteligentei: logico-matematice, vizual-spatiale, verbal-auditive sau muzical-ritmice, kinestezice-corporale, interpersonale sau intrapersonale. Descopera acele zone in care invantarea poate parea facila, iar rezultatele tale pot fi spectaculoase.
- Iti poti oferi sansa de a explora latura ta jucausa si copilaroasa
Prin intermediul psihodramei si jocurilor de rol ai ocazia sa descoperi care este relatia cu copilul tau interior. Vei afla cat de bine stai la capitolul imaginatie, creativitate si ce aptitudini si talente ai. Iti vom mai povesti despre trebuintele tale ludice, despre spiritul umoristic, de gluma, despre deschiderea ta spre activitatile recreative, de joaca, distractie si despre deschiderea ta spre zona muzicala, spre dans si sport.
- Descopera structura temperamentului tau
Temperamentul este o trasatura psihica inascuta, despre care este posibil sa stii deja unele detalii. In functie de masura in care fiecare dintre aceste temperamente este prezent in structura ta psihica – poti fi mai degraba: sangvinic, coleric, melancolic sau flegmatic – tu dispui de un anumit nivel energetic si esti inclinat catre anumite forme de manifestare a acestei energii.
- Care sunt laturile accentuate ale personalitatii tale?
In cadrul grupului, ai ocazia sa descoperi care sunt laturile accentuate ale personalitatii tale, adica acele caracteristici aproape omniprezente in actiunile tale, care confera unicitate comportamentului tau. Vei descoperi care sunt avantajele si dezavantajele acestor componente care te definesc si care pot lua forme diverse: componente paranoide, dependente, evitante, isterice, antisociale, schizotipale, histrionice, depresive si obsesionale. Desi din titulatura lor poti avea impresia ca toate aceste trasaturi au conotatii mai degraba negative, noi iti propunem sa descoperi complexitatea lor, insistand asupra atitudinilor constructive pe care ele ti le insufla.
- Cat iti constientizezi si exprimi emotionalitatea?
Pentru ca planul emotional reprezinta sursa ta de energie, avand un impact decisiv asupra atitudinii tale fata de tine insuti, fata de ceilalti si fata de viata, iti vom da ocazia de a intelege ce rol joaca fiecare emotie si sentiment in viata ta, cum iti exprimi emotionalitatea si cat de mult o valorifici ca sursa de energie. Pe de alta parte, iti vom vorbi despre impactul sentimentelor de inferioritate asupra experientelor tale. Tot aici vei afla si care este capacitatea ta de mentalizare, cu alte cuvinte, capacitatea de a fi constient de tine, de starile si de posibilitatile tale, precum si de a da dovada de prezenta de spirit in fata diverselor evenimente de viata.
- Ce ascund buzunarele tale de autism si borderline?
Mergand spre profuzimile psihicului tau, iti revelam acele laturi care pot parea dureroase sau delicate, dar care, odata constientizate si acceptate, pot fi exploatate in favoarea ta. Astfel, vei descoperi care sunt buzunarele tale de autism, de borderline si de nevroza. Acestea iti vorbesc: despre capacitatea ta de a-ti constientiza emotiile si comportamentele ce decurg din acestea, despre modul in care te raportezi la ceilalti, despre cat de mult te lasi influentat de comportamentul altora, despre gradul de incredere in tine si in actiunile si deciziile tale, despre cat de mult oscilezi intre diferite emotii, respectiv despre cat de hotarat si capabil esti in luarea deciziilor.
- Dar buzunarele tale de nevroza?
Mai mult, poti afla cat de autentic esti in atitudinile tale, cat de concentrat esti asupra partilor pozitive, respectiv negative ale realitatii, cat de relaxat esti in raportarea ta la viata si despre capacitatea ta de a-ti mentine atitudinile personale in ciuda presiunilor exterioare.
- Ce mecanisme folosesti in apararea ta?
Tot in acest periplu al sondarii profunzimii tale psihologice, ai sansa de a-ti identifica modalitatile tale tipice de reactie si aparare in fata provocarilor vietii, prin identificarea si explorarea mecanismelor tale de aparare: clivajul, negarea, idealizarea, somatizarea, regresia, proiectia, reveria, introiectia, deplasarea, intelectualizarea, izolarea, rationalizarea, transformarea, refularea, umorul, reprimarea, ascetismul, altruismul, amanarea si sublimarea.
- Succesul pe care il poti avea este dictat de potentialul de viata si capacitatea de constructie?
In grupurile de psihodrama, poti explora zona ta de energie, de vitalitate, speranta, capacitatea de a-ti face planuri, capacitatea de constructie si creatie. Ce importanta aloci trecutului si experientelor din copilarie? Aceste concepte le poti descoperi cand vom aborda tema despre potential de viata, respectiv de moarte. Vei avea ocazia sa afli cat de mult esti inclinat spre a adopta o atitudine constructiva, incarcata spre a rezolva problemele in raport cu realitatile cotidiene si mediul profesional. Poti intelege care sunt segmentele in care tu ai mai degraba tendinta de a te autosabota si de a adopta o atitudine resemnata, delasatoare si panicata. Tot aici vom aborda si subiectul preocuparii tale fata de viata si fata de moarte, precum si zonele in care tinzi sa te lasi ghidat sau dominat de nesiguranta, temeri si frici, respectiv de o atitudine curajoasa, dar riscanta.
- Comportamentele tale adictive si deviante – care sunt rolul si impactul lor?
Intrucat niciunul dintre comportamentele tale nu este intamplator, ne propunem sa iti prezentam pe larg intr-una din temele abordate la grup ce inseamna din punct de vedere psihic acele comportamente care au o pondere mai mare in activitatea ta de zi cu zi. Vom pune accentul pe comportamentele adictive – dependenta de alcool, tutun, cumparaturi, mancare, droguri – si pe cele deviante, tocmai pentru ca acestea au o incarcatura emotionala puternica si vorbesc despre unele nevoi mai profunde, pe care este posibil sa nu le fi constientizat pe deplin.
- Fiecare segment corporal reflecta o latura a personalitatii
Fiecare segment al corpului reprezinta, in mod simbolic, o anumita sfera a vietii tale psihice, iar suferintele manifestate la un nivel sau altul vorbesc despre ariile in care exista conflicte psihologice nerezolvate. Orice afectiune somatica poate ascunde o serie de informatii despre structura ta psihica, despre atitudinea fata de tine, ceilalti si viata, precum si despre acele asteptari care par sa fi ramas neimplinite.
- Stresul si conflictele psihologice asa cum transpar ele in bolile somatice
Incepand cu suferinte psihosomatice – diferitele tipuri de somatizari, tulburarile de apetit si hranire – si terminand cu afectiunile ce sunt, in mod uzual, atribuite unui dezechilibru fizic – afectiunile coloanei, stomacului, rinichilor, inimii si hormonale. Exista intotdeauna un substrat psihologic ce merita sa fie abordat pentru asigurarea unui tratament complex si cat mai eficient. In cadrul temelor abordate, iti vom da ocazia sa descoperi care este semnificatia psihologica a afectiunilor somatice de care suferi sau ai suferit la un moment dat. Si pentru ca stresul este o problema atat de mult abordata in zilele noastre in relatia cu starea de sanatate, iti vom oferi ocazia de a descoperi cum reusesti sa gestionezi tu stresul la care esti expus la locul de munca.
- Nevoia de siguranta si laturile tale masculina si feminina
In cadrul atelierelor de dezvoltare personala si profesionala, analizam nevoile tale, cum este nevoia de protectie si securitate, capacitatea ta de adaptare, precum si vulnerabilitatea ta in fata situatiilor delicate. De asemenea, vom aborda si gradul tau de acceptare in raport cu laturile tale masculina si feminina, prezente ambele intr-un anumit procent in structura ta, indiferent daca esti barbat sau femeie.
- Respectarea regulilor si relevanta aspectelor etice in viata ta
Indiferent de societatea din care faci parte, exista o serie de norme morale si sociale care ti-au fost insuflate inca de la o varsta frageda. Insusirea si respectarea acestor principii reprezinta esenta organizarii psihice a tale, adica acea instanta psihica moralizatoare care te ajuta sa distingi intre ceea ce este si nu este social acceptat. Vom descoperi impreuna, care au fost experientele timpurii care te-au ajutat in construirea integritatii tale, precum si ce inseamna eventualele tendinte spre rebeliune, furt sau vandalism. Mai mult, poti constientiza si cat de mult simti nevoia de dobandi control asupra propriei existente, cat pret pui pe modestie, constiinta, constiinciozitate, seriozitate si responsabilitate, ca valori de viata ce te ghideaza in sfera persoanala, sociala si profesionala.
- Valori, traditii, moralitate si relevanta lor in viata ta
La capitolul valori si simt moral, iti vom vorbi despre sentimentele de vinovatie si importanta lor in viata ta. Vei vedea care este masura in care contezi in actiunile tale pe integritatea personala, pe sinceritate, pe autenticitate, sau, din contra, pe disimulare, manipulare sau perversitate. Poti descoperi daca esti genul de individ traditionalist, conventional, conservator, daca pui pret pe onoare, reputatie si o conduita etica ireprosabila, avand totodata ocazia sa afli de unde vin aceste inclinatii.
- Cum te raportezi tu la planul material – la posesiunile materiale, caminul si corpul tau?
Poti descoperi cat de importanta este pentru tine nevoia de achizitie, de a acumula posesiuni materiale. Iti vom vorbi despre relatia ta cu corpul, despre importanta acordata igienei intime, despre imaginea ta corporala constienta si inconstienta, despre complexele de inferioritate legate de corp, despre modul in care te raportezi la corpul si la caminul tau (aspecte aflate in stransa legatura), despre semnificatia psihologica a eventualelor handicapuri fizice. Mai mult, poti descoperi cum te raportezi tu la planul cromatic, precum si la ideea de a adopta un animal domestic (caini versus pisici).
- Cat de mult investesti in aspectul fizic si in planul vestimentar?
Mergand in aceeasi directie, preocuparea pentru propriul trup, ne vom concentra asupra investitiei estetice in corpul tau. Aici vei descoperi o serie de explicatii despre tine pornind de la infatisarea ta, aspectul fizic real si ideal, de la importanta acordata prestantei, precum si de la stilurile vestimentare pe care tu le abordezi in mod uzual. Tendinta de a adopta o linie vestimentara mai degraba clasica, eleganta sau, din contra, extravaganta sau comoda nu este intamplatoare, ci indica anumite lucruri despre felul tau de a fi si structura ta psihica.
- Relatiile cu prietenii si cunoscutii. Inteligenta emotionala si abilitatile de comunicare ca suport in relationare
In cadrul atelierelor, te vom indruma sa descoperi cat de mult te sustine inteligenta ta emotionala in stabilirea si cultivarea relatiilor interumane (constiinta sociala). Vei afla in ce masura iti exprimi trairile afective in relatii, ai nevoie sa interactionezi cu ceilalti si sa simti ca apartii unui grup. Vei afla cat de mult pret pui pe comunicarea verbala si cat de usor iti este sa te exprimi prin cuvinte si prin limbajul corporal.
- Cat de abila esti in a lega si in a mentine relatii?
Mai mult, poti afla cat de usor iti este sa legi relatii – in fapt, vei afla daca extraversiunea, sociabilitatea si carisma te sustin la acest capitol – precum si cat de natural iti este sa le mentii. In acest sens, asertivitatea, empatia, optimismul, increderea in oameni, acceptarea sociala a ta si a celorlalti, toleranta, onestitatea si congruenta limbajului nonverbal si cel verbal, suportul emotional si dorinta de a ajuta, capacitatea de a asculta si de a oferi un feedback constructiv reprezinta acele resorturi pe care poti conta.
- Poti descoperi cum te raportezi tu la sexualitate si la potentialul tau sexual
Din interpretarea testului tau de personalitate nu putea lipsi relatia ta cu sexualitatea. Noi iti propunem sa te aducem in relatie cu potentialul tau sexual, adica nivelul de energie sexuala, cu puterea ta de atractie si seductie, precum si cu tipul de pasiune sexuala pe care o inspiri. Aici vei putea sa intelegi cat de confortabil te simti in raport cu propria sexualitate si ce presupune aceasta raportare. Ai astfel ocazia sa iti constientizezi dorintele, asteptarile, nevoile constiente si inconstiente legate de sexualitate.
- Poti intelege ce anume sta la baza conduitei tale erotice in relatie cu clientii, furnizorii si colegii
In cadrul grupului, iti poti intelege mai bine conduita erotica, precum si impactul asupra zonei profesionale. In cadrul acestei teme, iti vom vorbi despre tine din perspectiva maturitatii si a responsabilitatii, abordand subiecte precum: manifestarea intimitatii tale in cadrul echipei, respectul fata de colegi si conduita ta erotica in relatie cu clientii, furnizorii si colegii.
- De unde vine placerea de a oferi cadouri sau inclinatia de a colectiona?
Deoarece noi credem ca multe din raspunsurile intrebarilor tale pot fi descoperite prin analiza evenimentelor din copilarie, te invitam sa descoperi cum ai traversat tu fiecare dintre stadiile psihosexuale (stadiile oral, anal si falic, etapa manifestarii complexului oedipian, perioada de latenta si stadiul genital). Maniera in care ai trait fiecare dintre aceste etape poate pune intr-o noua lumina, chiar revelatoare, atitudinea ta curenta. Aici poti intelege de unde vine placerea de a gati, spiritul gurmand, inclinatia catre a colectiona, placerea de a oferi cadouri, predispozitia catre diverse hobby-uri sau activitati.
- Cat simti nevoia de a conta pe ceilalti si cat iti doresti sa fii independenta?
Vei avea ocazia sa poti identifica inclusiv nivelul tau de functionare sociala si masura in care investesti in construirea unei retele de suport social, in fapt, un grup de persoane in care poti avea incredere si pe care poti conta. Vei putea intelege care este nevoia de independenta, de a-ti implini potentialul propriu si de-ati asuma initiativa in diverse actiuni. Mai mult, vei putea descoperi cat de importanta este pentru tine spontaneitatea si autenticitatea in relatii.
- Nevoia de prestigiu si de unicitate ca motor al celebritatii si a puterii
Dincolo de socializarea uzuala, te vom conduce si spre zona de celebritate, faima, putere si notorietate. Te vom indruma in a-ti descoperi propriile atitudini in raport cu ideea de a fi faimos, de a te bucura de un anumit statut social, de a avea parte de recunoastere sociala. Vei intelege astfel, cat de intensa si ce conotatii individuale iau in cazul tau nevoia de prestigiu, de stima publica si cea de unicitate.
- Ai sansa de a-ti intelege si asuma inclusiv acele porniri de care nu te simti intotdeauna mandra
Pentru ca in orice zona a vietii tale exista si unele laturi de care esti mai putin mandra, despre care poate ca eviti de obicei sa vorbesti, ti-am construit o sectiune speciala in care poti confrunta aspectele tale delicate, fara a te simti judecat sau respins. Simte-te confortabil si chiar iluminat, constientizandu-ti propria inclinatie spre nonconformism si rebeliune, respectiv spre supunere excesiva, nevoia de agresivitate, gradul de iritabilitate si excitabilitate, nevoia de exhibitie si de a fi in centrul atentiei cu orice pret.
- Poti descoperi de unde vin eventualele tendinte de a-i insela, minti si abadona pe ceilalti
Mergand chiar mai adanc in forul tau interior, iti poti confrunta propriile tendinte spre neascultare, nesupunere si opozitie, inclinatiile agresive pasive si active. Mai mult, poti intelege de unde vin nevoile de a minti, de a fura sau de a abandona relatii si lucruri, in cazul in care te confrunti cu ele.
- Felul in care reactionezi la critica iti influienteaza viata
Nonconformismul, inclinatia catre anumite profesii, modul in care reactionezi la critica, predispozitia catre a te stresa, discernamantul, sunt comportamente influentate de intensitatea prezentei acestor caracteristici anale in viata ta. La aceasta tema vei afla ce anume sta la baza comportamentelor tale care tin de a conduce, a controla, a ordona, a fi liber si a te stresa.
- Relatiile familiale si parentale. Poti descoperi ce influenta a avut asupra ta familia de origine
Deoarece este o tema importanta care are mare impact in partea profesionala vom aborda si relatia cu familia de origine. Vei putea intelege cum si-a pus amprenta mediul socio-cultural asupra valorilor, credintelor si atitudinilor tale, precum si care a fost contractul narcisic (mandatul transgenerational), adica misiunea primita de la familia ta de la cele mai fragede varste. Te vom ajuta sa intelegi ce impact au avut asupra ta intamplarile dintr-o copilarie armonioasa, dar si eventualele tentative de abandon, maltratare psihica si fizica, precum si posibilele experiente depresive. Vei putea intelege mai bine ce presupune un sistem relational familial, in care sunt vizate atat familia de origine, cat si cea in curs de formare. Mai mult, ai ocazia sa descoperi legatura dintre modul in care iti traiai lacomia, invidia si rivalitatea in relatiile fraternale si modul cum experimentezi aceleasi trairi in relatiile tale adulte. Toate aceste experiente au impact in felul in care te comporti in cadrul echipei.
- Cat de bine sunt corelate familia si cuplul ideale cu cele prezente, reale?
In aceeasi directie, vei putea descoperi cum climatul si atmosfera din familia de origine au un impact asupra cuplului si familiei pe care le formezi tu in prezent. Vei putea identifica modelul de atasament invatat in copilarie si impactul acestuia asupra relatiilor de cuplu si familiale curente. De asemenea, poti intelege cat de bine sunt corelate cuplul si familia ideale cu cele in curs de constituire/ prezente, ce fel de relatii tinzi sa dezvolti cu copiii tai, care sunt asteptarile si investia familiale, dar si care este capacitatea ta de rezilienta, de adaptare la viata.
- Poti descoperi nevoile tale de crestere personala si spirituala
In cadrul grupului, vei putea constientiza cat de mult iti doresti sa te descoperi pe tine (prin carti, terapie) si ce anume ti-a influentat dezvoltarea psihica (traume, conflicte, relatii armonioase). Tot aici, poti descifra relatia ta cu spiritualitatea, cu religia, divinitatea si vei intelege rolul paranormalului, parapsihologiei, capacitatilor premonitorii in viata ta. Tot aici, vei putea afla ce inseamna pentru tine puterea gandului si cat de mult te lasi influentat de gandirea magica (superstitii, credinte puternic subiective).
- Avand o relatie buna cu tine, te simti capabil sa cresti si sa te maturizezi
Fiecare individ dezvolta o anumita relatie cu sine insusi si prin simplul fapt ca esti interesat de personalitatea ta si ai curaj sa vorbesti despre tine, spune multe despre dezvoltarea ta personala. Te simti confortabil in demersul de autocunoastere si autoperfectionare in masura in care te simti capabil de introspectie (de a purta un dialog intern constant) si in masura in care nu iti conditionezi respectul de sine de reusitele zilnice, ci stii sa te apreciezi pe tine, asa cum esti. Fireste, ti-ai fixat un ideal a ceea ce vrei sa fii, simti nevoia de a-ti implini potentialul si de a-ti afirma sinele, dar este important sa te cunosti suficient de bine pentru a nu te lasa doborat de orice nereusita. In cadrul atelierelor de dezvoltare personala si profesionala de personality profiling, poti descoperi cum te pozitionezi tu pe fiecare dintre aceste paliere si ce impact au acestea asupra vietii tale de zi cu zi.
- Care sunt tarifele pentru sedintele de personality profiling?
Te rog sa consulti lista de preturi. In functie de grup, tema, locatie, numarul de psihoterapeuti costurile pot fi diferite. Scopul acestor ateliere este sa va dezvoltati personal si sa va atingeti potentialul maxim atat pe plan personal cat si profesional.