Increderea in tine se bazeaza pe un narcisism sanatos, care s-ar putea rezuma astfel: ,,Iubeste-te si pretuieste-te asa cum esti”, ceea ce constituie o temelie solida pentru dezvoltarea personala si, pur si simplu, pentru a exista. Crezi in tine, in propriile resurse, iti recunosti limitele, te apreciezi la adevarata valoare, iti accepti punctele slabe si te perfectionezi. Esti fericit ca existi asa cum esti si faptul ca te apreciezi, iti ofera un echilibru launtric care iti inlesneste buna calitate a relatiilor cu ceilalti si cu lumea. Cand te iubesti astfel, esti capabil si sa oferi, si sa primesti dragoste. Aprecierea celor din jur e justificata si iti confirma calitatile si valoarea.
- Esti creativ si dai dovada de libertate in gandire si in actiunile tale
Increderea in sine garanteaza libertatea de gandire si de actiune. Bazandu-te pe potentialul propriu si apreciind corect riscurile, nu ti-e teama sa te confrunti cu situatii noi. Pentru tine, situatiile noi, neprevazute sunt un teren potrivit pentru a-ti manifesta creativitatea si originalitatea. Gandirea creativa de care dai dovada te ajuta sa gasesti solutii uneori neconventionale la problemele tale si de asemenea, sa privesti situatiile de viata din unghiuri diferite fata de ceilalti.
- Esti o persoana construita pentru a conduce si a fi un leader bun
In mediul profesional, reusesti sa ii evaluezi obiectiv pe ceilalti si sa te afirmi in raport cu ei fara rusine, frica sau agresivitate. Iti comunici cu usurinta si claritate ideile, nevoile, dorintele, principiile, astfel incat colegii si angajatii inteleg ce au de facut. Crezi in puterea exemplului si esti tu insuti un exemplu pentru ceilalti. Ii intelegi pe oameni rezonand cu ei si influentandu-i pozitiv, fiind o sursa de inspiratie pentru ei. Atunci cand vrei sa impui o idee sau o viziune personala, recurgi la carisma ta, la capacitatea ta de seductie, fara a urmari sa manipulezi.
- Cam tot ceea ce iti planifici se materializeaza in realitate
Increderea in sine se bazeaza pe o reprezentare sanatoasa a reusitei, a performantelor, a realizarilor tale; ea te motiveaza sa iti respecti proiectele, sa nu iti irosesti timpul si energia. Ai un eu puternic si echilibrat, care isi cunoaste limitele, isi asuma contradictiile, indoielile, lipsurile, fiind in acelasi timp constient de resursele sale, de convingerile si de sperantele sale, de determinarea si de potentialul sau. Astfel, exista un echilibru, o calibrare intre ceea ce crezi ca poti face si ceea ce reusesti cu adevarat.
- Treci usor peste esecuri si esti foarte bun in a-ti construi zeci de variante de scenarii pozitive
Esecurile din trecut nu conteaza, reusind sa treci peste ele cu usurinta. Poate din unele inveti mai putin decat ar trebui. Ele trebuie folosite ca o posibilitate de a invata si nu trebuie asociate cu incapacitati ale tale. Tu cauti in trecut cea mai mica si mai insignifianta reusita, o amplifici si reusesti sa aduci in prezent emotiile reusitei si bucuria increderii in sine pe care le-ai experimentat candva. Cand incepi un proiect nou, iti place sa anticipezi succesul si iti construiesti in minte diferite scenarii pozitive. Uneori ai tendinta sa te pierzi in elaborarea scenariilor si te ocupi mai putin de aplicarea lor.
- Faci lucruri pentru tine si investesti in relatia cu tine
Esti una dintre acele persoane norocoase care isi fac timp pentru ele insele. Intelegi cat este de important sa ai grija de tine si sa investesti in relatia cu tine, asa ca ai grija ca din cand in cand sa mergi la un masaj, la un film sau sa faci acele lucruri care stii ca te inveselesc, te relaxeaza si iti restabilesc echilibrul interior. Deoarece stii sa iti acorzi timp si atentie, este natural sa poti face acelasi lucru si cu ceilalti. Iar ei te apreciaza pentru asta. Confortul si linistea sunt, dupa parerea ta, ingredientele de baza ale oricarei relatii, fie cu tine insuti, fie cu ceilalti.
- Cum apar ranile narcisice?
Oricare ar fi fost interactiunile in, viata timpurie a copilului, daca asteptarile ii sunt dezamagite, se va simti ranit. Si, daca este ranit, ajunge foarte natural la concluzia ca nu se va mai expune la acea durere. De ce sa fie ranit din nou? Un copil presupune ca este dragutul mamei sale, preferat tatalui si are mari asteptari in ceea ce o priveste apoi vine lovitura. „Nu este adevarat. Totul este un mit si o iluzie. Usile dormitorului sunt inchise, ei sunt interesati de ceva care il exclude pe el. Si cum ramane cu toate lucrurile dragute pe care le spune mama despre el? Nu poate fi adevarat.” Apoi vine dezamagirea de a nu fi singurul centru al vietii parintilor. Vine furia, mania narcisica, iar copilul spune, de fapt: „Nu voi mai avea incredere in nimeni niciodata”. Toate acestea pot deveni o parte importanta a reactiei totale fata de orice alte probleme ar mai putea fi implicate atunci. Iar aceasta convingere se va alia cu atitudini de superioritate defensiva de tipul: „Nu vreau nimic de la voi, eu sunt autosuficient”. Acest tip de rana narcisica, acest tip de sentiment de depresie, de furie sau de izolare va aparea la pacientii nostri care au rani narcisice.