Sexualitatea si nevoile persoanelor dependente

Alina Iliescu

[Podcast loading...]
  • Dezavantajele dependentei

Depenenta ne sufoca orice tentativa de a fi independenti, liberi. Cand nu suntem independenti nu avem incredere in noi, stima de sine este scazuta si ne subestimam calitatile. Nu avem incredere ca ne-am descurca ci din contra, avem senzatia ca doar daca este cineva langa noi am putea face fata diferitelor situatii. Unei persoane dependente , de exemplu, ii este foarte dificil sa mearga singura in oras, la doctor sau la cumparaturi, in mijloacele de transport in comun, deoarece aceste activitati presupun luarea unor decizii de unul singur.

  • Cum arata o persoana dependenta?

O persoana dependenta are atat de mult incredere in cel de care este dependent incat ajunge sa il idealizeze: tot ce face acesta este bun, greselile sale sunt trecute cu vederea, celalalt are raspuns la orice si are toate raspunsurile. Pentru a nu pierde aceasta persoana care ofera atat de multa liniste, persoana cu grad ridicat de dependenta este dispusa sa faca orice sacrificiu: renunta la ce isi doreste, se adapteaza cu totul la programul celuilalt, accepta orice i se cere. Depenenta ne face deseori, atunci cand pierdem o relatie importanta, sa ne fie dificil sa stam singuri chiar si pentru perioade scurte de timp De, aceea,  vom gasi imediat pe altcineva caruia ne vom dedica in totalitate.

  • „Am nevoie de tine pentru ca te iubesc” si „Te iubesc pentru ca am nevoie de tine”

Iubirea, dorinta de a iubi si de a fi iubit sunt pentru tine unele dintre cele mai importante lucruri din viata. Viata fara iubire ti se pare trista si fara sens. Ai nevoie in egala masura sa iubesti si sa fii iubit. Ai nevoie de cineva pentru a-l iubi, pentru a da o intrebuintare propriei capacitati de a iubi, fie ai nevoie de celalalt pentru ca vrei sa fii iubit. Simti ca de unul singur lucrurile sunt mult mai grele , si pentru ca ai nevoi pe care nu crezi ca ti le poti indeplini tu insuti.

  • Cel mai bine te simti cand esti aproape de cel iubit

Daca nevoia ta pentru partener este una crescuta, simti nevoia sa fii in preajma celuilalt cat mai mult timp. Cand esti departe de persoanele apropiate esti nelinsitit si te framanti. Aceasta distanta te ingrjoreaza. Traiesti cu frica orice distanta, orice indepartare si orice separare de partener si incerci sa nu lasi sa se intample asa ceva. Pentru tine distanta inseamna: a fi lasat singur, a fi parasit si aceste lucruri te sperie atat de mult incat simti ca vei ajunge la disperare.

  • Ai nevoie de garantii ca sa te simti in siguranta

Pentru a face fata fricii atat de chinuitoare a despartirilor si a pierderilor, cauti anumite garantii. Ele insa nu fac decat sa inrautateasca situatia deseori pentru ca celalalt nu iti poate oferi de fiecare data aceste asigurari, nu pentru ca nu le-ar simti, ci pentru ca este obositor sa tot confirme acelasi lucru in mod repetat. Pe de alta parte spaima ta poate fi coplesitoare si pentru celalalt deoarece este o emotie care scade nivelul de energie pozitiva dintre voi.

  • Relatiile foarte stranse iti ofera siguranta si liniste, fie ca esti tu apropiat de cineva, fie ca este altcineva foarte apropiat de tine

Daca cineva depinde de tine, inseamna ca are nevoie de tine. Cand ceilalti au nevoie de noi ne ofera si o garantie ca nu vom fi parasiti. Cu siguranta celalalt va sta  langa noi cel putin cat timp va avea nevoie de ceva ce noi ii oferim. Pentru tine, apropierea inseamna siguranta si protectie, iar distanta pare sa fie o amenintare si o parasire.

  • Incerci sa fii de acord cu ceilalti

Atunci cand iti doresti altceva decat ceilalti, preferi sa renunti tu la dorinta ta decat sa iti exprimi opinia. In astfel de momente apare teama ca daca nu vei face precum celalalt, acesta se poate supara si poate pleca. In consecinta renunti la majoritatea nevoilor care sunt diferite de ale celuilalt, faci compromisuri, sacrifici orice pentru a ramane impreuna cu celalalt.

  • Ai tendinta de a idealiza oamenii, in special, oamenii apropiati. Ai tendinta de a supraevalua partenerul de moment

Pentru tine oamenii par inofensivi si ai tendinta de a le scuza slabiciunile sau de a le trece cu vederea partile negative. Ai tendinta de a nu dori sa percepi la ei nimic inspaimantator sau nelinistitor, pentru ca asta ar pune in pericol relatia care are nevoie de incredere. Pentru a putea avea incredere deplina si pentru a iubi nelimitat, ai tendinta de a iti reprima indoiala si critica, de a nu le lasa sa devina constiente, incerci sa le ignori. ai o incredere atat de mare in celalalt incat atunci cand te deranjeaza ceva consideri ca tu esti cel care greseste si ca el cu siguranta a facut ceea ce trebuia. Aceasta tendinta poate fi numita idealizare, ca atunci cand il vedem pe celalalt perfect, ca un idol care nu greseste niciodata. In consecinta, noi suntem cei care gresim mereu.




Cauta
error: Content is protected !!