Narcisismul bun si increderea in noi. Partea II

Alina Iliescu

[Podcast loading...]

Nevoia de a fi in centrul atentiei

Ai o structura narcisica puternica si te consideri superior celorlalti, in general ai si motive sa te simti asa. Calitati precum: frumusetea, inteligenta, seductia, ambitia si orgoliul te ajuta sa te ridici desupra celorlalti. Iti place sa fii in centrul atentiei si sa beneficiezi de cele mai bune conditii, sa ai cele mai scumpe haine, masini, bunuri. Iti este foarte greu sa accepti critica deoarece dedesubtul acestei grandiozitati se afla o stima de sine fragila, cauzata probabil de dezechilibre in mediul familial. Iti este greu sa accepti regulile, deoarece acest lucru inseamna sa respecti ceva dat, posibil diferit de ceea ce iti doresti tu. Vrei sa ocupi mereu o pozitie de lider, tocmai pentru a fi in centrul atentiei celorlalti si pentru a fi admirat.

  • Iti supraevaluezi propriile realizari si vrei intotdeauna ce este mai bun

In general, incerci sa te imprietenesti cu persoane despre care consideri ca au aceleasi talente, calitati si puteri – persoane pe care le vezi egale tie. Probabil insisti sa ai „ce este mai bun” din orice, de exemplu cea mai buna masina, club sportiv, ingrijire medicala sau relatii sociale. Adesea, ai fantezii despre putere, succes si atractivitate si iti exagerezi propriile realizari si talente. Te simti foarte bine cand ceilalti te asculta atunci cand vorbesti despre realizarile tale.

  • Te consideri superior celorlalti

Sunt rare momentele cand ai ocazia sa intalnesti o persoana ca tine. Te consideri superior celorlati si ii poti dispretui pe oamenii pe care ii crezi inferiori tie. Poti avea un sentiment al indreptatirii si deseori monopolizezi conversatiile, devenind nerabdator si nervos cand nu primesti tratamentul special la care consideri ca ai dreptul. Cauzele care au dus la acest comportament pot tine de mediul familial – supraprotectia din partea parintilor, asteptari nerealiste din partea acestora, abuzul sau neglijarea la care se adauga factorii genetici si sociali. Este important sa urmezi o psihoterapie in care sa analizezi emotiile si sa beneficiezi de o relatie terapeutica sigura, in care sa iti fie ingrijite ranile emotionale suferite.

  • Esti obisnuit sa ai dreptate de aceea iti este greu sa accepti critica

In spatele acestei grandiozitati deseori se afla o persoana sensibila si sufletista, insa aceasta latura este vazuta doar de cei care iti sunt foarte apropiati. Poti avea probleme in a accepta orice comentariu care poate fi perceput drept critica si te simti repede respins si ranit. Poti avea un sentiment secret de rusine si umilinta, si pentru a te simti mai bine, poti reactiona cu manie sau dispret, umilind alte persoane daca indrasnesc sa te vorbesca de rau. Astfel, iti este dificil sa intretii relatii interpersonale trainice, pozitive insa tu nu ai nevoie de prea multi prieteni. Ceilalti au tendinta sa te caute ca au nevoie de diferite favoruri de la tine, fiind atat de ocupat nu prea ai timp sa te simti singur.

  • Iti doresti sa ocupi o pozitie de sef si sa conduci

Ai despre tine o parere cat se poate de buna. Te consideri superior si de aceea nu ti se potriveste orice munca. Daca la locul de munca ocupi o pozitie de sef, te astepti ca toti ceilalti sa iti soarba cuvintele, sa iti creada toate laudele de sine si sa te admire. Daca nu esti sef iti este greu sa te lasi condus de altii si sa te supui. Vei simti nevoia sa iti ii cauti defectele sefului ca sa demonstrezi ca nu este bun sa conduca. Fiind o persoana foarte ambitioasa vei avansa in cariera pana vei ocupa o pozitie de manager.
Cauta
error: Content is protected !!