Ai fost un copil dorit sau nedorit?

Alina Iliescu

[Podcast loading...]

Ai fost un copil dorit sau nedorit?

  • Investirea si asteptarile familiei de origine

Investirea familiala reprezinta comoara ce mai de pret pe care ne-o ofera familia inca de la nastere si cu care plecam la drum in viata. Felul in care suntem asteptati ca si bebelusi, iubiti, protejati, acceptati determina felul in care ne vom contura personalitatea, modalitatea in care ne vom integra in societate, ne vom alege profesia si partenerul de viata. Aceasta are legatura cu increderea noastra in noi insine, cu gradul de optimism si siguranta cu care vom face fata provocarilor vietii si cu modul in care vom reusi sa ne revenim dupa esecuri si dezamagiri. De la felul in care aratam, pana la atitudinea pe care o avem, cum ne simtim in corpul nostru si cum ne raportam la ceilalti toate au legatura cu investirea, contractul narcisic si mostenirea transgenerationala care o primim la nastere. Pentru a intelege mai bine vom da niste exemple fictive ca sa ilustram mai bine investirea familiala si efectele secundare care apar.

  • Scenariul optimist: „Am asteptat asa de mult acest copil si a venit minunea”

Daca ai avut parte de o investire familiala buna, ceea ce inseamna ca inca de la inceput parintii te-au planificat, s-au gandit la tine, si-au imaginat cu o sa fi si s-au bucurat perioada de sarcina cu tine. Ti-au pus un nume, s-au pregatit pentru tine si te-au asteptat cu emotii si mult entuziasm inseamna ca ai mai mult potential de viata, o relatie buna cu tine si esti o persoana optimista. Imi aduc aminte de un cuplu timid care statea pe canapea tinandu-se de mana si povestindu-mi ca de 8 ani tot asteapta un copil si au incercat toate metodele inclusiv inseminare artificiala si nu a functionat. Iar acum dupa 2 ani de terapie si o vacanta relaxata tocmai au aflat ca sunt proaspeti parintii. Am avut norocul sa fiu alturi de ei pe toata perioada sarcinii si dupa. Alexandru este un copil vesel, iubitor si constructiv. Ceea ce ma duce cu gandul la cat de importanta este investirea copilului care urmeaza sa vina si cum aceasta poate influienta atat de multe lucruri in viata nostra.

  • Cand nu esti un copil dorit iar mama a vrut sa te avorteze

Parintii unui baietel de 9 ani se plang ca nu se pot intelege cu el. „De cand s-a nascut a fost asa de plangacios si rau, mari probleme am avut cu el iar boala asta ii pune capac”. Din momentul in care parintii lui Teo au aflat de sarcina l-au investit ca o sa fie un copil problema, incapatant si obraznic iar acum el nu face altceva decat se comporte asa cum i s-a cerut. ”Si din cauza lui sotia a avut o sarcina toxica, a vomat intru-una si i-a fost mai tot timpul rau” povesteste tatal. „Da, mi-am dat seama ca o sa fie o pacoste inca din burta si s-a nascut si prematur” spune mama dezamagita. Eu ma gandeam cum sa le povestesc despre investire si asteptarile pe care le au de la Andrei.

  • Conflictul identitar initial apare constant in jocul de-a abandonul

Cand a aflat ca este insarcinata Andreea si-a facut toate planurile necesare ca sa avorteze, insa cand a ajuns in cabinetul medicului s-a razgandit. Geo, tatal ii reproseaza si acum ca el a fost pus in fata faptului implinit si ca nu si-a dorit ea ca sa pastreze copilul. De altfel in certurile lor apare frecvent aceasta poveste: « daca il avortai nu ne mai chinuiam nici noi si nici el cu aceasta boala ». Certuri la care Teo asista fara se schiteze nimic pe fata, ca si cum aceasta investitie familiala deficitara ii este foarte cunoscuta. Teo este un baietel care sufera de o boala incurabila.

  • De unde apare nevoia de a salva animalele abandonate pe strada?

In multe povestiri ale unei paciente care a avut o istorie similara legata de avort apare dorinta de a se salva: « eu simt nevoia sa salvez toate animalutele neajutorate, sa ii ajut pe toti din jurul meu, imi dau seama acum de acest lucru, cred ca de fapt ma salvez pe mine la infinit ca sa nu fiu avortata. Toata viata mama mi-a reprosat ca am fost un copil dificil si mai bine ma avorta. A si incercat cu leacuri babesti insa nu a reusit. »

  • De ce este asa de importanata investirea care reprezinta o parte din contractul narcisic?

Contractul narcisic sustine ca fiecare persoana vine pe lume fiind investita simultan din viata psihica, din societate si din succesiunea generatiilor, fiind purtatoarea unei misiuni: sa asigure continuitatea familiei din care face parte. Prin contractul narcisic unui copil i se da un nume, un rol, viata, ingrijire, crestere, educatie, tandrete si i se cere sa adere la valorile familiei sa aiba o pozitie fata de ele, sa primeasca mostenirea fantasmatica si traumatica a familiilor de origine (asteptarile, dorintele si temerile) ale ambilor parinti si sa le elaboreze mai departe.
Cauta
error: Content is protected !!