Narcisicul pervers – tipologia barbatului sau femeii care iseala. Partea II

Alina Iliescu

[Podcast loading...]

Termenul „pervers“ a facut parte mereu din limbajul uzual. Un sef care comenteaza ceva este pervers. O persoana seducatoare este imediat catalogata drept perversa. O dificultate care ne deranjeaza este un element pervers. Inainte de a aborda diferite concepte ale perversiunii, si in special perversiunea narcisica, se cuvine sa definim in totalitate acceptiunea. Intr-adevar, in psihopatologie, un termen poate fi adesea folosit cu un sens diferit fata de limbajul uzual. Desi titlul poate parea dur, din pacate este cat se poate de real, astfel de structuri de personalitate exista, iar efectele pe care le creeaza in oamenii vulnerabili, sensibili, sau cu o slaba cunoastere de sine sunt devastatoare. Perversul cu structura narcisica este carismatic, vorbeste mult, pare ca stie de toate si poate rezolva orice insa nu spune si pretul. Fii sigura ca va avea grija ca el sa castige, nu tu. El cauta si atrage in plasa lui persoane cu putere si statut de la care sa obtina beneficii pentru sine, desigur prin strategia manipularii (ar spune orice crede ca se vrea sa fie auzit doar ca sa isi atinga scopurile perverse).

  • Cine este perversul narcisic?

Perversul narcisic desavarsit si iscusit foloseste legatura familiala, profesionala sau amoroasa pentru a-l supune pe celalalt. Are nevoie de aceasta apropiere pentru a-si exercita influenta si nu-i va permite victimei sa se distanteze. Este rece in interior, nu cunoaste sentimentul culpabilitatii si nu ezita sa-i invinovateasa ca pe ceilalti. Valorile, sentimentele si comportamentul sau se schimba in functie de oameni si de context. La exterior, este amabil si poate simula compasiunea si simpatia. Este seducator si, daca este nevoie, poate fi foarte serviabil la momentul potrivit, mai ales daca acest lucru ii permite sa-si atinga obiectivele, cel mai adesea pe seama altora. Nu tine cont vreodata de nevoile si sentimentele celorlalti, doar se serveste de acestea, isi manipuleaza victima, o izoleaza si o determina sa faca ce vrea el.

  • Este egocentric, pretinde perfectiunea din partea celuilalt

In general iscusit la vorba, se foloseste din plin de dublul sens al cuvintelor pentru a manipula, a se pozitiona in rolul de victima pentru a fi compatimit sau a-l face pe celalalt sa se simta stingher. Desi nu are valori proprii, face uz de morala si de valorile celorlalti pentru a-si atinge scopurile. Poate scoate in evidenta motive extrem de logice la prima vedere pentru a-si justifica actiunile. Poate fi gelos si infidel. Nu suporta critica, insa critica neincetat. Pentru a se revaloriza, se hraneste cu imaginea victimei sale: cu cat o devalorizeaza mai mult, cu atat se simte mai puternic. Daca simte o angoasa, o va transfera imediat asupra celor din jur. Reuseste sa faca astfel incat ei sa ii preia furia, temerile si vinovatia, altfel spus, propria nebunie.

  • „El stie mai bine si totul este doar in capul tau”

Scopurile lui sunt beneficiile pe care le obtine, folosind oamenii si facandu-i sa se simta mici si neputinciosi. Ca strategie de manipulare foloseste punerea in fata faptului implinit. El decide pentru ceilalti (pe principiul ca “el stie mai bine”, considera ca detine adevarul absolut si singura perspectiva a realitatii), neinteresandu-l alte pareri si bazandu-se pe luarea prin surprindere a victimei. Il veti auzi des spunand “nu mai gandi”, ”gandesti prea mult” sau ”totul este doar in capul tau”, chiar si in conditiile in care realitatea este evidenta. Perversitatea sa se manifesta in toate aspectele vietii, plecand de la artificii financiare, furt, minciuna, specula, la mai multe persoane cu care intretine relatii sexuale in paralel, scopul suprem fiind falsa senzatie de putere si suprematie




Cauta
error: Content is protected !!