Profilarea personalitatii si head hunting


Head-hunting sau executive search si personality profiling


Ne putem imagina personalitatea noastra ca un puzzle cu 1 milion de piese, iar intr-un demers de personality profiling descoperim aceste piese si le gasim cea mai potrivita asezare. Am empatizat de multe ori cu clientii mei cand vine vorba de importanta intelegerii profilului  personalitatii lor si apoi gasirii celor mai compatibili angajati pentru business-ul lor. Deoarece lucrez cu manageri si grupuri create din angajatii firmei, apare de multe ori cererea sa fac profilul personalitatii unui potential angajat si compatibilitatea cu seful si echipa. Acest lucru se numeste head-hunting sau executive search.

  • Ce inseamna “head-hunting”?

Denumirea “vanatoare de capete” este de multe ori suprapusa ideii de executive search, desi din punct de vedere conceptual ele nu sunt identice. Vanatoarea de capete (head-hunting) este activitatea prin care se identifica profile potrivite unei anumite pozitii prin cercetare in piata si abordare directa. Astfel, un head-hunter va identifica, in functie de natura postului (pozitii de management sau specialisti), o lista de companii in care ar putea gasi profile cu experienta necesara pozitiei pentru care se recruteaza. Prin procesul de cercetare de piata, voi identifica persoanele care ocupa pozitii relevante in cadrul companiilor respective si le voi aborda pentru a le oferi un pachet managerial cu beneficii mai interesant decat cel present.

  • Care sunt pasii pentru a gasi cel mai compatibil candidat?

Procesul de abordare directa necesita crearea profilului personalitatii fiecarui posibil candidat si apoi o compatibilitate cu jobul pentru care aplica. Urmeaza o documentare insotita de profilarea candidatilor si parcurgerea listelor cu contacte potentiale din companiile tinta identificate la inceputul procesului. Toata acesta munca cere timp, acesta fiind si unul dintre motivele costurilor personalizate in functie de volumul de munca necesar. Alte aspecte care primeaza in acest demers sunt: confidentialitate maxima, atentia la detalii, perseverenta si profesionalismul. Persoana abordata nu trebuie sa fie pusa niciodata in pericol (trebuie sa ii protejam pozitia pe care o detine la momentul contactarii), de unde gradul ridicat de confidentialitate al discutiilor. Ca si psihoterapeut inteleg foarte bine acest aspect si cat de important este el pentru construirea unei relatii bune care se bazeaza pe incredere.

  • Caut candidati activi si pasivi

Folosesc mai multe metode pentru atragerea candidatilor (nu exclud varianta anuntului, insa aleg cu mare atentie mediul de publicare si elaborarea textului anuntului). Intotdeauna folosesc si abordarea directa, networking-ul, caut sa urmaresc cat mai multe surse pentru a garanta o acoperire optima a pietii. Prin metoda abordarii directe, ii am in vedere si pe acei candidati pasivi care nu si-au pus problema unei schimbari insa ar fi interesati. Un anunt sau o recomandare prin reteaua de contacte poate identifica si candidati in cautare activa cu profile valoroase pentru pozitia de completat.

  • In head hunting punem accent pe calitate si nu pe cantitate

In acest “joc” de “urmarire si vanare”, a celor mai buni specialisti sau manageri, experti sau candidati cu un talent neslefuit, se afla in focusul head huntingului. In momentul in care o companie apeleaza la ajutorul unui head hunter este clar ca isi doreste cel mai bun angajat pentru pozitia libera existenta, insa de cele mai multe ori cei mai buni candidati sunt deja angajatii companiilor concurente. Prin urmare, head hunter-ul trebuie sa identifice mai intai candidatii potriviti, iar apoi sa utilizeze cele mai potrivite tehnici sau chiar metode mai putin conventionale ca sa poata atrage angajatii potriviti din alte companii.

  • Care sunt tarifele pentru profilarea personalitatii si head hunting?

Te rog sa consulti lista de preturi. Costurile mele nu sunt asa de ridicate ca a colegilor din acest domeniu care se dedica exclusiv acestui lucru. Deoarece eu sunt implicata paralel in mai multe proiecte: cercetare psihologica in inteligenta artificiala, psihoterapie psihanalitica cu copii, cupluri, familii si grupuri iar in plus tin si cursuri de personality profiling, timpul meu este impartit in functie de proiectele care sunt prioritare in acel moment. De obicei mi se cere ajutorul in recrutarea sau evaluarea profilului personalitatii si compatibilitatii cu jobul unor noi angajati de catre proprietarii si managerii companiilor cu care deja lucrez sau unde am fost recomandata.

  • Un head hunter trebuie sa fie un bun personality profiler

Ca sa poti obtine informatii importante despre candidati, care sa-i garanteze potrivirea cu pozitia si compania pentru care urmeaza sa fie angajat. In acelasi timp, trebuie sa fie si un bun personality profiler, astfel incat sa inteleaga daca valorile personale, aspiratiile si obiectivele candidatului se afla in concordanta cu valorile si obiectivele viitorului angajator. In concluzie, un head hunter este un bun evaluator al factorului uman, dar totodata si un evaluator al competentelor si abilitatilor pe care le are un candidat. Astfel, prin natura muncii sale, un head hunter detine un bogat bagaj de cunostinte in partea de profilarea personalitatii, compatibilitatea cu jobul si in alte lucruri din diverse domenii de activitate, cunostinte vitale in identificarea candidatilor potriviti unei pozitii si unei anumite companii.


  • Ce masoara un personality profiler?

„Personalitatea” nostra este de o complexitate incredibila, algoritmul care l-am creat impreuna cu echipa noastra analizeaza 500 de caracteristici psihice pentru a creiona profilul psihic al oricarei persoane interesate. Profilarea personalitatii, numita si profilarea comportamentala sau testarea personalitatii, este un domeniu care acopera o gama larga de instrumente si solutii: de la instrumente tehnice si clinice la solutii orientate spre afaceri. Unele dintre acestea folosesc sute de intrebari pentru a masura zeci de variabile, altele identifica pur si simplu o persoana ca apartinand unei anumite categorii. Cu toate acestea functioneaza, toate aceste abordari ofera aceeasi solutie de baza: identifica trasaturile unei personalitati intr-un mod care este destinat sa fie util in intelegerea si prezicerea comportamentului lor.

  • Profilarea personalitatii in practica mea

Exista o multime de avantaje generale pentru profilarea personalitatii, dar la ce utilizari specifice poate fi folosita? Urmeaza o lista pentru a va crea o prima impresie.

  • Recrutare exclusiva de personal sau head hunting
  • Evaluare complexa in sfera de profilare a personalitatii
  • Compatibilitatea dintre profilul personalitatii angajatului si job
  • Dezvoltarea carierei si joburile compatibile
  • Specializarea HR-lor in profilarea personalitatii
  • Profilarea personalitatii la intalniri de business
  • Profilare a personalitatii in recrutare

Profilarea personalitatii in zilele noastre este o practica organizationala obisnuita care vizeaza identificarea unui set de trasaturi ale unui individ, care il disting intre alte persoane. Pe baza presupunerii ca factorii de personalitate constituie un indicator fundamental al potentialului de dezvoltare al unei anumite persoane, este posibil sa se descrie stilul sau de functionare intr-o functie si, prin urmare, sa se prevada aptitudinea profesionala in indeplinirea unui anumit rol profesional. Pentru a evita un esec de proportii in pozitii cheie este bine sa ai un personality profiler aproape. Cererea pentru serviciile de head hunting nu tine cont de domeniu, ci de nivelul de dezvoltare al acestuia in tara respectiva.

  • HR vor sa se specializeze in profilarea personalitatii

Schimbarile inregistrate pe piata muncii in ultimii ani au obligat specialistii in recrutare sa adopte noi metode si tehnici in procesul de recrutare, astfel procesul de head hunting si profilarea personalitatii a devenit „arma secreta” a specialistilor in resurse umane. Se cunoaste faptul ca head hunting-ul are ca principal scop „vanarea” managerilor de top sau a expertilor din diverse domenii. Cu toate acestea, astazi, putem vorbi de o schimbare majora in procesul de recrutare, deoarece head hunting-ul castiga din ce in ce mai mult teren in randul pozitiilor ce nu presupun o functie de coordonare, conducere sau a pozitiilor mai putin specializate. Astfel, se poate face head huntig chiar si pentru o pozitie de asistent marketing sau agent vanzari, deoarece firmele isi doresc sa aiba cei mai buni angajati, indiferent de nivelul ierarhic pe care se situeaza in cadrul companiei.

  • Ce inseamna un bun head hunter cu back ground de personality profiler?

Un head hunter trebuie sa fie un bun vanzator, sa fie un bun cunoscator al personalitatii, sa posede abilitati de comunicare extraordinare, sa fie perseverent, sa aiba o deschidere mare catre ceilalti si experienta in domeniu. Cele mai importante calitati ale unui head hunter sunt accesul la informatii si cunoasterea pietei. Daca stii ce se intampla pe piata, cunosti multi oameni care iti pot da informatii, intelegi ce se ascunde in spatele firmelor si business-urilor mai semnificative, atunci rezultatele pozitive vin usor.

  • Toti avem dorinta ascunsa de a fi “vant” de un head hunter

Toti ne dorim sa fim in centrul atentiei unui head hunter. Am remarcat aceasta mentalitate in diverse domenii de activitate sau tipuri de organizatii. In spatele acestei dorinte sta o explicatie pertinenta, aproape toata lumea si-ar dori un job si mai bun decat are in prezent, mai bine platit, cu beneficii mai bune si cu perspective mai interesante. Chiar si cei care sunt foarte multumiti de jobul prezent iau in calcul varianta ca o sa-l piarda intr-o zi, sa nu le mai placa atat de mult peste o vreme, din diverse motive. Asadar, orice are nevoie de putin ajutor pentru a-si gasi un job mai compatibil, mai interesant si cu perspective mai bune.



Dragilor va astept sa va programati pentru o discutie despre cum am putea colabora in zona de personality profilig, compatibilitati, de head hunting sau executive research.


Progamare

Cu pasiune pentru psihologie si drag de oameni,

Alina Iliescu





Cauta
error: Content is protected !!