Ne putem imagina personalitatea noastra ca un puzzle cu 1 milion de piese, iar intr-un demers de personality profiling descoperim aceste piese si le gasim cea mai potrivita asezare. Am empatizat de multe ori cu clientii mei cand vine vorba de importanta intelegerii profilului personalitatii lor si apoi gasirii celor mai compatibili angajati pentru business-ul lor. Deoarece lucrez cu manageri si grupuri create din angajatii firmei, apare de multe ori cererea sa fac profilul personalitatii unui potential angajat si compatibilitatea cu seful si echipa. Acest lucru se numeste head-hunting sau executive search.
- Ce inseamna “head-hunting”?
Denumirea “vanatoare de capete” este de multe ori suprapusa ideii de executive search, desi din punct de vedere conceptual ele nu sunt identice. Vanatoarea de capete (head-hunting) este activitatea prin care se identifica profile potrivite unei anumite pozitii prin cercetare in piata si abordare directa. Astfel, un head-hunter va identifica, in functie de natura postului (pozitii de management sau specialisti), o lista de companii in care ar putea gasi profile cu experienta necesara pozitiei pentru care se recruteaza. Prin procesul de cercetare de piata, voi identifica persoanele care ocupa pozitii relevante in cadrul companiilor respective si le voi aborda pentru a le oferi un pachet managerial cu beneficii mai interesant decat cel present.
- Care sunt pasii pentru a gasi cel mai compatibil candidat?
Procesul de abordare directa necesita crearea profilului personalitatii fiecarui posibil candidat si apoi o compatibilitate cu jobul pentru care aplica. Urmeaza o documentare insotita de profilarea candidatilor si parcurgerea listelor cu contacte potentiale din companiile tinta identificate la inceputul procesului. Toata acesta munca cere timp, acesta fiind si unul dintre motivele costurilor personalizate in functie de volumul de munca necesar. Alte aspecte care primeaza in acest demers sunt: confidentialitate maxima, atentia la detalii, perseverenta si profesionalismul. Persoana abordata nu trebuie sa fie pusa niciodata in pericol (trebuie sa ii protejam pozitia pe care o detine la momentul contactarii), de unde gradul ridicat de confidentialitate al discutiilor. Ca si psihoterapeut inteleg foarte bine acest aspect si cat de important este el pentru construirea unei relatii bune care se bazeaza pe incredere.
- Caut candidati activi si pasivi
Folosesc mai multe metode pentru atragerea candidatilor (nu exclud varianta anuntului, insa aleg cu mare atentie mediul de publicare si elaborarea textului anuntului). Intotdeauna folosesc si abordarea directa, networking-ul, caut sa urmaresc cat mai multe surse pentru a garanta o acoperire optima a pietii. Prin metoda abordarii directe, ii am in vedere si pe acei candidati pasivi care nu si-au pus problema unei schimbari insa ar fi interesati. Un anunt sau o recomandare prin reteaua de contacte poate identifica si candidati in cautare activa cu profile valoroase pentru pozitia de completat.
- In head hunting punem accent pe calitate si nu pe cantitate
In acest “joc” de “urmarire si vanare”, a celor mai buni specialisti sau manageri, experti sau candidati cu un talent neslefuit, se afla in focusul head huntingului. In momentul in care o companie apeleaza la ajutorul unui head hunter este clar ca isi doreste cel mai bun angajat pentru pozitia libera existenta, insa de cele mai multe ori cei mai buni candidati sunt deja angajatii companiilor concurente. Prin urmare, head hunter-ul trebuie sa identifice mai intai candidatii potriviti, iar apoi sa utilizeze cele mai potrivite tehnici sau chiar metode mai putin conventionale ca sa poata atrage angajatii potriviti din alte companii.
- Care sunt tarifele pentru profilarea personalitatii si head hunting?
Te rog sa consulti lista de preturi. Costurile mele nu sunt asa de ridicate ca a colegilor din acest domeniu care se dedica exclusiv acestui lucru. Deoarece eu sunt implicata paralel in mai multe proiecte: cercetare psihologica in inteligenta artificiala, psihoterapie psihanalitica cu copii, cupluri, familii si grupuri iar in plus tin si cursuri de personality profiling, timpul meu este impartit in functie de proiectele care sunt prioritare in acel moment. De obicei mi se cere ajutorul in recrutarea sau evaluarea profilului personalitatii si compatibilitatii cu jobul unor noi angajati de catre proprietarii si managerii companiilor cu care deja lucrez sau unde am fost recomandata.
- Un head hunter trebuie sa fie un bun personality profiler
Ca sa poti obtine informatii importante despre candidati, care sa-i garanteze potrivirea cu pozitia si compania pentru care urmeaza sa fie angajat. In acelasi timp, trebuie sa fie si un bun personality profiler, astfel incat sa inteleaga daca valorile personale, aspiratiile si obiectivele candidatului se afla in concordanta cu valorile si obiectivele viitorului angajator. In concluzie, un head hunter este un bun evaluator al factorului uman, dar totodata si un evaluator al competentelor si abilitatilor pe care le are un candidat. Astfel, prin natura muncii sale, un head hunter detine un bogat bagaj de cunostinte in partea de profilarea personalitatii, compatibilitatea cu jobul si in alte lucruri din diverse domenii de activitate, cunostinte vitale in identificarea candidatilor potriviti unei pozitii si unei anumite companii.