Cum iubesc persoanele dependente? Partea I

Alina Iliescu

[Podcast loading...]

Cum iubesc persoanele dependente?

Caracteristica dependenta se refera, in principal, la nevoia  ca alte persoane sa aiba grija de tine. Acesta nevoie de a fi ingrijit poate avea grade de intensitate diferite de la o persoana la alta. Daca in copilarie ai trait multe momente in care te-ai simtit singur, sau ai simtit ca iti este greu si nu ai avut un sprijin stabil precum parinti sau prieteni, daca s-au produs multe schimbari precum separarea parintilor, schimbari ale orasului sau scolilor, nu ti-au fost indeplinite nevoile emotionale sau daca in relatia cu parintii simteai multa agresivitate sau critica, practic nu ai primit suficienta grija si iubire pentru a capata incredere in ceilalti.

  • Si supraprotectia poate duce la dependenta

Pe de alta parte, daca ai fost prea protejat si ti s-a oferit orice indiferent de context, acest lucru nu te-a ajutat sa inveti sa tii cont de ceilalti. Toate acestea influenteaza si acum increderea pe care o ai in ceilalti: ori nu ai incredere deloc, ori ai incredere totala in cineva si devii dependent de acea persoana. Fata de persoanele in care nu ai incredere nu te deschizi si nu te apropii,  concentrandu-te pe acele relatii cu persoane pe care le cunosti deja.

  • Iti este teama de abandon

Relatiile pe care le dezvolti cu ceilalti sunt de dependenta. Tu devii satelitul lor si ti-ar placea ca si ei sa devina satelitul tau. Ai dificultati in a lua decizii simple fara reasigurari si sfaturi din partea altora. Ai dificultati in a-ti exprima dezaprobarea fata de altii de teama de a nu pierde sprijinul acestora. Ai o stima de sine redusa si iti subestimezi calitatile si propria disponibilitate. Faci sacrificii in vederea obtinerii aprobarii, suportului si ingrijirii celorlalti.. Acorzi altora girul propriilor responsabilitati. Iti este teama sa fii abandonat, manifestand o toleranta excesiva fata de persoana investita ca protector. Ai tendinta de a interpreta orice contrariere sau dezaprobare ca expresia neincrederii tale. Cauti urgent o alta relatie drept sursa de protectie, cand o relatie stransa se termina.

  • Traim dependenta cand ne indragostim sau cand suntem jigniti

Dependenta ne face deseori sa avem nevoie de reasigurari si sfaturi din partea celorlalti. Ne simtim nesiguri atunci cand ramanem singuri, ne este dificil sa luam decizii banale precum la ce film sa ne uitam sau cum sa ne petrecem weekend-ul. De asemenea in  momentele in care suntem jigniti sau confruntati, daca avem un grad ridicat de dependenta fata de ceilalti, acest lucru ne impiedica sa ne afirmam din doua motive: o data pentru ca ne este teama ca celalalt se va supara si va pleca, iar apoi pentru ca atunci cand confruntam pe cineva e nevoie sa avem incredere in ceea ce gandim si simtim noi, cu alte cuvinte sa fim independenti de ceilalti. Un alt moment cand ne scaldam in acest sentiment molcom al dependentei este atunci cand ne indragostim si vrem sa petrecem fiecare moment alaturi de celalalt.

  • Esti o persoana dependenta, de aceea experimenezi mai des acest sentiment de dependenta

Fiecare dintre noi avem un anumit grad de dependenta in viata de zi cu zi, intr-o masura mai mica sau mai mare. Nivelul tau de dependenta este ridicat,  esti o persoana care nu are incredere in sine si in propriile capacitati de a-si purta de grija. Esti genul de persoana care nu preia  initiativa, careia nu ii place sa initieze diverse proiecte insa esti un bun executant, daca stii ce ai  de facut. Cand nu te descurci astepti ajutorul cuiva, sunt momente cand il ceri verbal si momente cand vrei ca cealalta persoana sa simta de ce ai tu nevoie. Simti ca te descurci cel mai bine in grup sau cu asistenta cuiva si daca altcineva incearca sa faca un lucru in locul tau consideri ca il poate face mai bine.




Cauta
error: Content is protected !!