- Prima sedinta, prima intalnire, emotiile de inceput
“Un nou inceput, o noua zi, o noua viata” este un citat dintr-o melodie care descrie foarte bine acest moment. Ai ajuns in momentul in care esti hotarat si motivat sa investeti in tine. Se spune ca primul pas este cel mai greu, asa ca nu mai astepta si suna sa faci o programare.
- Cum fac o programare?
Recomandarea mea este sa imi dai un telefon sau sa imi scrii un mesaj pe whatsapp unde imi povestesti: cine esti, ce asteptari ai, de ce soliciti o psihoterapie si cand vreti sa incepem acest demers terapeutic. In caz ca nu pot raspunde instant, inseamna ca sunt putin prinsa si va rog sa imi lasati un mesaj (whatsapp, sms, messenger, email sau orice mod ce comunicare preferati) si imediat cum ma eliberez voi reveni cu telefonul.
- Eu sunt Alina Iliescu, personality profiler si psihoterapeut de orientare psihanalitica
Lucrez in domeniu de peste 15 ani cu adulti, adolescenti, copii, familii, cupluri, grupuri si institutii. Sedintele de psihoterapie se desfasoara intr-un cabinet psihologic din Corbeanca, jud. Ilfov si in mediul online in limba romana sau engleza. Am absolvit doua facultati, doua mastere si 5 specializari in psihanaliza, toate formeaza o specializare globala si complexa asupra psihicului uman iar in total se acumuleaza 54 de ani de scoala. Prima specializare este in psihanaliza copilului si adolescentului, a doua in psihanaliza cuplului, a treia in consiliere si psihoterapie psihanalitica pentru adulti, a patra in psihanaliza familiei, a grupului si a institutiilor, iar ultima in psihodrama.
- Ce vorbim in prima sedinta?
Prima sedinta iti da posibilitatea sa vorbesti deschis despre situatia in care va aflati intr-o atmosfera relaxanta, continatoare, comfortabila si in deplina confidentialitate. In functie de natura problemei tale pot fi necesare cateva intalniri preliminare (3-6 sedinte) unde avem posibilitatea sa exploram nevoile si motivatia ta, natura dificultatilor tale, gravitatea lor, sa iti raspund la intrebari, sa descoperim asteptarile pe care la ai intr-un astfel de demers si sa ne cunoastem mai bine. Vom discuta si despre compatibilitatea dintre client si psihoterapeut pentru a vedea daca putem lucra impreuna.
- Calatorie catre lumea ta interioara
Eu consider ca psihoterapeutul este un insotitor al clientului in drumul acestuia catre sine insusi, acesta pune intrebari si aduce la suprafata lucruri refulate care sunt inaccesibile acestuia deoarece sunt inconstiente. Psihoterapeutul are rolul de a facilita procesul de cunoastere si explorare in asa fel incat clientul sa ajunga sa se inteleaga mai bine, sa aiba acces la emotii si sentimente profunde si astfel sa dobandeasca echilibrul psihic, o mai buna autonomie si o adaptare potrivita atat de necesara pentru o viata personala si profesionala echilibrata.
- Abordarea mea psihoterapeutica
Abordarea terapeutica si tehnicile mele de lucru se inscriu in campul psihoterapiei psihanalitice. Conceptualizarea si practica psihanalitica au evoluat, facand posibila abordarea proceselor psihice inconstiente care sunt inaccesibile psihanalizei individuale, cu munca psihanalitica a familiilor, cuplurilor si grupurilor. Psihoterapia este o experienta unica care presupune vindecare, schimbare, imbogatire a lumii interioare, acces la resurse si descoperirea intregului potential al persoanei aflata in terapie.
- De ce sa incepi o psihoterapie?
Motivatia este foarte importanta cand iti doresti sa incepi o psihoterapie. Ea sta la originea si aduce combustibilul necesar bunei desfasurari a acestui demers. Sedintele pot fi tinute in limba romana sau engleza. Datorita terapiei online poti fi oriunde in lume si sa beneficiezi de sedintele tale de psihoterapie. Hai sa redescoperi cine esti, ce iti doresti, de cine este bine sa te indragostesti, joburile compatibile, resursele ascunse si sa scotem la lumina potentialul tau la capacitate lui maxima.
- Aceasta forma de tratament a fost dezvoltata constant in ultimul secol
Psihoterapia psihanalitica este sustinuta de teoria si cunoasterea psihanalitica, iar psihanaliza este creatia lui Sigmund Freud. Ea intelege alcatuirea si dinamica persoanei, legatura intre suprafata si profunzimile inconstientului, intre ceea ce este spus si ne-spus, bazandu-se pe o intreaga teorie a dezvoltarii si interactiunii umane.
- Terapia prin cuvinte este mediata pe baza relatiei client psihoterapeut
Psihoterapia psihanalitica iti poate fi de ajutor daca intelegi ca emotiile si gandurile personale pot sta la baza dificultatilor si problemelor tale. Ca si multe alte terapii, psihoterapia psihanalitica este o terapie prin cuvinte, presupune o relatie care implica un schimb de afecte si de emotii. Terapeutul urmareste asociatia libera exprimata prin intermediul comunicarii si gandurilor clientului sau, asa cum se desfasoara in terapie si nu da sfaturi. Din acest punct de vedere psihoterapia psihanalitica poate fi privita ca un laborator al relatiilor umane.
Psihoterapia psihanalitica se poate desfasura intr-un demers:
- individual (client/terapeut)
- de cuplu (un cuplu si 1-2 terapeuti)
- familial (mai multi membri din familie si 1-3 terapeuti)
- si de grup sau institutie (mai multe persoane si 1-3 terapeuti)