Eu cu cine votez?

Scris de la 6 decembrie 2020

O intrebare la care toti vrem sa aflam raspunsul. Nu suntem turmentati ca personajul lui Caragiale, insa suntem destul de ametiti si invaluiti zilnic de tot felul de declaratii si promisiuni electorale. Si cand in sfarsit am luat o decizie aflam la stirea zilei de dosarul X a fost inaintat la DNA sau urmarim vreo declaratie care ne determina sa ne punem serioase semne de intrebare referitor la decizia initiala. Si ne tot razgandim si ajungem tot la intrebarea: Eu cu cine votez?

  • Noi suntem hotarati sa mergem la vot, insa…

Noi vrem sa mergem la vot si televiziunile ne incurajeaza sa facem asta insa cand stam sa analizam putin candidatii chiar daca par ei multi asa pe liste, tot nu ne ramane o persoana care sa ne placa din toate punctele de vedere.

  • Cand ne horatam sa urmarim o dezbatere electorala descoperim furtuna

Cred ca am trait cu totii momente cand am nimerit in momentul nepotrivit cu o persoana gata sa isi revarse toata furia, frustrarile si invidia asupra noastra. Asa ne simtim cand incep dezbaterile electorale, ca intr-o cearta din care candidatii nu incerca decat sa isi arunce gunoiul din gradina lui in cea a contracandidatului si sfarsesc unul la gatul celuilalt in speranta ca asa par mai interesanti si pot castiga ceva electorat. Si voi dezvolta mai departe cateva lucruri pe care le observam noi in spatele ecranului.

  • Nevoia inconstienta de a-l umili pe celalalt

Pentru a rezolva conflictul si tensiunea inconstientul trebuie sa gaseasca o cale care este acceptata social, iar aceste solutii nu sunt prea multe. Voi da cateva exemple pentru a ilustra cele supuse. Un accident care salveaza situatia, daca se imbolnaveste persoana va primi mai multa atentie, a uita cea sau a pierde un anumit obiect. In spatele actului ratat apare si nevoia de a umili. Asa zisele accidente sau in cazul de fata acte ratate cum le zicea Freud apar manate de nevoia inconstientului de a elibera o tensiune mult prea mare.

  • Si asa ajungem victime colaterale…

Nervii, frustrarea, furia si energia negativa nu au nimic cu noi insa uitandu-ne la astfel de emisiuni ajungem victime colaterale. Evita conflictul daca simti ca vine si ai sa ma intrebi ce pot face tu pentru a evita astfel de situatii? Poti fugi cat mai repede din fata furtunii. Adevarul este ca ele sunt inevitabile, se pot intampla in fiecare zi cu orice persoana din jurul tau si singurul lucru pe care il poti face este sa nu dai voie conflictului sa escaladeze. Si sa eviti persoanele cu un nivel de invidie prea ridicat.

  • De ce unele persoane sunt atat de invidioase?

Deoarece au avut o copilarie nefericita, au fost private de acea atentie, tandrete si afectiune din partea parintilor. Este posibil sa fi avut parte de atentie si sa o fi pierdut iar aceasta situatie le reactiveaza trauma. Ca si copii au tot asteptat sa primeasca iubire insa ea nu a venit constant si atat de mult cat ar fi avut nevoie copilul. Si asfel acesta s-a inchis in el, a devenit mai introvertit si pesimist si a incetat sa mai ceara.

  • Nevoia de a se compara tot timpul cu ceilalti

La aceste persoane apare nevoia a copia ce fac ceilalti, de la comportament, la haine si expresii, la masini, joburi si relatii. Si asa cea mai buna prietena se va casatori si fostul tau sot. In plus este o nevoie constanta de comparatie cu persoanele din jur. Ca si cum: ceea ce am eu nu este suficient imi trebuie ceea ce are celalalt pentru a fi complet. Daca am si eu ce au ceilalti atunci voi fi ca ei. In matematica daca A=B si B=C rezulta ca A=C. Si pentru moment a avea ce are celalalt poate linisti furia furtunii.

  • Egalitatea si obiectivitatea sunt doar aparente

Ca sa facem o paralela cu matematica aici se spune ca relatia care guverneaza cu adevarat matematica este cea de inegalitate, egalitatea fiind un caz special. Cam asa este si in viata iar aceasta lipsa de egalitate, aceste sanse si nesanse, acest celalalt are si eu nu am creeaza multa furie.

  • Cand vidul interior este prea greu de umplut

Acest vid, gol sau lipsa de dragoste din copilarie duce la depresii lungi si istovitoare. Cat de multa suferinta inmagazinata, pastrata cu atat de mult timp. Cata furie si ura la adresa parintilor. Lipsa investirii corespunzatoare a copilului lasa sechele pe termen lung.

  • Cum evitam un conflict?

Cu multa intelegere si maturitate, cel putin acesta ar fi cazul ideal. Asta bineinteles, dupa ce  ne-am adunat de pe jos, am inteles ce ni s-a intamplat si ni se confirma ca persoana nu avea nimic cu noi doar ne-am aflat in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Asa ca data viitoare ar fi bine sa verificam prognoza meteo ca sa evitam furtunile. Si revenind la intrebarea eu cu cine votez, raspunsul intotdeauna subiectiv. Cu cine iti doresti tu.


Etichetat ca, , , , , , , , , , , ,
Continua sa citesti

Urmatorul articol

Eu cu cine votez?


Thumbnail


Cauta
error: Content is protected !!