- Ce intelegem prin gelozie
Sentimentul de gelozie este o traire durabila, de tonalitate subiectiva, specifica, legata de suspiciunea privind obiectul iubit, rusinea asociata cu sentimentul de inferioritate, mania si ura indreptate catre obiectul sau persoanele vizate de subiectul respectiv. Ea se poate manifesta fata de una sau mai multe persoane iubite si reprezinta o situatie triunghiulara, compusa din: persoana geloasa, rivalul acesteia (real sau imaginar) si persoana suspectata de infidelitate.
- Gelozia intre beneficii si contrabeneficii
In anumite limite, gelozia poate fi un sentiment pozitiv care ne stimuleaza. In doze excesive insa, ea devine dorinta de posesiune si control; atitudine infantila si terifianta in acelasi timp. Infantila pentru ca ea vorbeste despre limbajul omnipotentei copilului in jurul caruia trebuie sa se invarta totul. Terifianta, pentru ca, la varsta adulta, forta sa este mult mai mare.
- Cum poate fi atenuata aceasta crunta suferinta:„suferinta din gelozie”
Gelozia porneste de la convingerea ca celalalt sau iubirea celuilalt ne apartine. Este ca si cum celalalt s-ar afla in posesia noastra, fiind lipsit de libertatea de a exista si de a se exprima independent de noi. Din aceasta perspectiva, gelozia este o reflexie a copilului nostru interior, nerabdator si capricios.
- Cand incepe sa existe gelozia in relatia de cuplu?
Prin urmare, pentru a atenua gelozia in aspectul sau dureros care vatama relatia cu cei apropiati si in special cu partenerul este important sa invatam sa functionam ca adulti din punct de vedere emotional. Astfel, putem vorbi de o iubire matura doar atunci cand exista un anumit echilibru afectiv. Relatia de dragoste incepe sa existe in clipa in care impreuna cu partenerul hotaram sa ne asumam diferentele si sa mergem mai departe impreuna. Intr-o relatie de cuplu, dragostea inseamna decizie si vointa, dincolo de dispozitii si emotii instabile prin natura lor.
- Originea primara a geloziei
Gelozia isi are originea in copilarie; se naste din nevoi si din dorinte nesatisfacute, frustrari cu atat mai dureroase, cu cat favorurile erau oferite altora. Prima gelozie survine atunci cand, copii fiind, o vedem pe mama indepartandu-se de noi pentru a se apropia de tata si, mai rau, pentru a se intalni cu acesta in camera parentala; ca si copii, resimtim acest lucru ca pe un abandon, chiar ca pe o tradare, si prin suferinta ne dam pe deplin seama ca mai exista si altcineva in afara noastra. Durerea este intensa, rana profunda.
- Originea secundara a geloziei
Cea de a doua gelozie survine in momentul intarcatului, cand mama isi retrage sanul. Aici, rana devine si mai adanca. Cea de a treia se instaleaza la venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare. Din acel moment, trebuie sa impartim totul cu „ceilalti”, iar rana se extinde. In total, aceste serii de rani amplificate vor lasa in urma o plaga profunda, care va fi redeschisa cu fiecare eveniment ce va veni sa ne aminteasca de ea. Adesea in viata noastra vom cauta acea persoana susceptibila sa ne panseze rana si, totodata, sa ne umple golul. Intr-o zi o gasim si suntem fericiti pana in ziua in care. Da, intr-o alta zi, se va ivi o alta persoana care va ameninta sa ni-l ia pe cel care ne panseaza rana si care ne umple golul. Atunci rana se va deschide din nou.