Gelozia un sentiment care distruge milioane de relatii. Partea II

Alina Iliescu

[Podcast loading...]
  • Esti o persoana geloasa si susceptibila la tot ce are legatura cu partenerul, dar si cu alte persoane apropiate

In cadrul relatiei de cuplu devii suspicios si susceptibil la cei mai mici stimuli (o privire, o atingere sau un zambet nevinovat) si nu reusesti sa ai incredere in partener. Si asta pentru ca, nu poti sa iti gestionezi gandurile si nici emotiile cu privire la posibilitatea ca persoana iubita sa devina infidela. Tot ce are legatura cu partenerul de viata reuseste sa iti trezeasca sentimentul de gelozie. Ai nevoie sa iti fie foarte aproape fizic si emotional. Orice mica distantare este ca un ac in inima ta: declanseaza panica. Astfel, ai asteptari foarte mari de la partener cautand atentia lui exclusiva.

  • Vezi in fiecare situatie un posibil risc de a pierde iubirea aproapelui, interpretand suspicios chiar si cele mai nevinovate gesturi sau priviri schimbate cu cei din jur

Pentru tine fiecare situatie noua reprezinta un context, care aduce cu el posibilitatea ca tu sa pierzi iubirea partenerului de cuplu. Chiar si cele mai nevinovate gesturi sau priviri schimbate cu cei din jur, trezesc in tine suspiciunea legata de posibilitatea ca partenerul iti este infidel. Iti este foarte greu sa gasesti o altfel de interpretare prin care sa explici existenta acestor gesturi. Iti este dificil sa crezi in bunele intentii ale partenerului sau ale celor din jur.

  • Esti intr-o permanenta cautare de explicatii din cauza celui mai de temut dusman al tau – tradarea

Teama ca partenerul te-ar putea trada este foarte mare. Aceasta teama functioneaza ca un val, ca un filtru prin care tu vezi realitatea cotidiana. Astfel, este firesc ca la orice privire de ansamblu sa sesisezi foarte rapid indicatorii pe care tu ii cauti (constient sau inconstient), aceia ca esti tradat. Astfel, din nou si din nou se repeta scenariul prin care suferi caci te simti neiubit, desconsiderat, poate chiar umilit si abandonat. Te poate ajuta sa explorezi in demersul terapeutic aceasta tendinta repetitiva si sa experimentezi si alte modalitati de a intra in relatia cu oamenii, de a fi intr-un contact emotional autentic; adica de a fi prezent aici si acum.

  • Nevoia ta de afectiune este una crescuta

Ai mare nevoie sa te simti iubit, protejat si valorizat si astepti foarte mult de la partener in acest sens. Ai nevoie ca partenerul sa te curteze, sa te protejeze, sa te alinte, deoarece prin aceste comportamente tu vrei sa iti fie umplut un gol emotional mai vechi, iar asteptarea ta este ca partenerul de relatie sa isi reduca universul la tine. Toate aceste gesturi si comportamente pe care le pretinzi de la partenerul tau sunt menite sa iti intareasca credinta ca esti o persoana importanta, cea mai importanta pentru el, si ca inca esti singura persoana pe care o iubeste si o doreste.

  • Ceea ce favorizeaza cresterea ta personala, dar si a partenerului poate fi impletirea fuziunii cu autonomia in cuplul vostru

Aceasta nevoie de exclusivitate se poate dovedi foarte daunatoare pentru autonomia si cresterea personala, dar si pentru bunastarea cuplului vostru. Atunci cand faci presiuni mari pentru a-l tine pe celalalt foarte aproape, efectul este de obicei invers. Celalalt se simte sufocat, agasat, controlat si cauta sa se retraga, starnind in tine sentimentul de a fi respins ori tradat. Amplificarea sentimentului de confort in cuplul vostru poate fi favorizata de asimilarea faptului ca desi oamenii formeaza un cuplu, pentru a sprijini cresterea fiecaruia trebuie sa existe atat o apropiere calda, cat si o anumita autonomie care sa le permita sa existe si sa se manifeste independent unul de celalalt.

  • De obicei, oamenii au nevoie de mult timp pentru a-ti castiga increderea

Fie ca vorbim de planul profesional sau personal, adesea trece mult timp pana cand oamenii ajung sa iti castige increderea. Ai o atitudine taioasa si uneori suspicioasa cu privire la intentiile celorlalti. Chiar daca uneori pari o persoana distanta, ascunzi o mare sensibilitate pe care incerci sa o protejezi. Ai mare nevoie sa fii aproape de celalalt, dar pentru ca din experienta stii ca acest lucru este riscant, preferi sa fii precaut. Insa aceasta precautie functioneaza atat in beneficiul, cat si in detrimentul tau. Pe de o parte te protejeaza de posibile riscuri, dar pe de alta iti neaga sansa de a trai cu ceilalti experiente deosebit de reconfortante, de a primi afectiune si valorizare.




Cauta
error: Content is protected !!