Ce si-au dorit parintii sa fii baiat sau fata? Identitatea psihosexuala primita din familie.
- Cum arata copilul din imaginatia parintilor?
Ne nastem, mai intai, din dorinta parintilor nostri de a avea un copil. Sunt situatii in care ambii parinti isi doresc sa aiba baiat sau fetita, insa sunt si situatii in care dorintele parintilor privind sexul copilului, sunt diferite. In functie de indeplinirea dorintelor lor, parintii au o anumita atitudine fata de copilul lor. Sunt parinti care sunt dezamagiti daca sexul copilului lor nu este conform dorintelor lor, dar sunt si cazuri in care, desi copilul nu are sexul dorit initial de parinti, acestia sunt capabili sa il iubeasca foarte mult si sa adopte o atitudine pozitiva fata de acesta.
- Identitatea psihosexuala
Fie ca privim lucrurile din punct de vedere social, psihologic sau strict fiziologic, la baza aparitiei noastre, barbati si femei deopotriva, se afla o relatie de cuplu. Din ea provenim si tot spre acelasi lucru tindem, in cautarea intregirii, a complementaritatii. Spre deosebire de regnul animal, unde procesele sunt reglate de instincte, in cazul oamenilor, inzestrati si cu constiinta de sine, alegerea partenerului este rezultatul interactiunii mintii, sufletului si fiintei noastre biologice, in proportii individual diferite. Urmele imprimate asupra noastra din interactiunea celor doi parinti nu sunt doar de natura genetica, ci si psihologica.
- Investitia primita poate fi resimtita la nivelul identitatii psihosexuale a copilului
Trebuie sa precizam ca unul dintre factorii care influenteaza foarte mult dezvoltarea identitatii psihosexuale a copilului este tocmai modul in care este primit in familia sa: modul in care parintii se raporteaza la el, locul si rolul pe care il primeste copilul in familia de origine. In functie de acestea, copilul se simte sau nu, bine in pielea lui, iar asumarea identitatii psihosexuale devine sau nu problematica.
- Ce este identitatea psihosexuala? Identitatea sexuala dincolo de apartenenta la unul dintre sexe
Printre factorii extrem de importanti care descriu si formeaza structura personalitatii tale se afla si identitatea psihosexuala, care are o conotatie mai larga decat simpla apartenenta la unul dintre sexe – masculin sau feminin. La nastere, sexul copilului este determinat genetic, el este baiat sau fata. Pe de alta parte, primele persoane cu care interactionam pe parcursul cresterii si evolutiei noastre sunt, de obicei, cei doi parinti, sau alte persoane care ne-au crescut (care au jucat rolul de substitut de parinti) care devin reperele noastre in formarea identitatii de gen.
- Incepem sa ne definim identitatea de gen chiar inainte de a ne fi nascut
Exista numeroase cercetari care puncteaza importanta factorului biologic in construirea identitatii noastre de gen. Aceste studii demonstreaza faptul ca planul sexual si comportamental specific masculinitatii si feminitatii se dezvolta inca din viata intrauterina, cand activitatea hormonilor masculini si feminini defineste structura psihica a viitorului individ.
- Cand mostenirea transgenerationala sta sub semnul iubirii…
Un climat psihic sanatos, oferit de armonia si iubirea din familie, atat in ceea ce priveste relatia dintre parinti, cat si prin grija si iubirea pe care ti-au oferit-o tie, copilul lor, asigura o dezvoltare favorabila a identitatii tale, dandu-ti sanse mari de a avea succes in propriile alegeri de cuplu la maturitate.